Miten taiteen tekeminen hyödyttää taiteilijaa?

Miksi taiteilija tekee taidettaan? Mikä hyöty taiteen tekemisestä on tekijälle itselleen? Kokosin yhteen keskeisimpiä taiteen tekemisen hyötyjä. Huomioni perustuvat yleisesti tunnettuihin faktoihin sekä omiin kokemuksiini. Kysyin asiaa myös Facebook-sivuillani ja sain teiltä vastauksia aiheeseen liittyen. Jutun lomassa on joitakin antamianne kommentteja.

Pastellimaalaus

Uuden oppiminen

Taiteen tekeminen tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia ylittää itsensä. Tekniikoiden oppiminen, värien haltuunotto ja oman havaintokyvyn kehittyminen on hyvin innostavaa ja palkitsevaa. Kun teemme taidetta, saamme jatkuvasti kokemuksia itsemme ylittämisestä.

– Taide tuo henkistä hyvinvointia onnistumisten kautta. Kun huomaa, että työ onnistui, palo jatkaa maalausta kasvaa.

Rentoutuminen ja ajanviete

Taiteen tekeminen tarjoaa pysähtymiskeinon hektisen arjen keskelle. Taiteen äärellä taiteilija voi irrottautua arjen paineista ja hän saa mahdollisuuden rauhoittua. Taiteen tekemisen on tutkimuksissa havaittu laskevan stressitasoja ja auttavan kehon ja mielen rentoutumisessa.

– Taide tuo iloa ja rauhaa.

Taiteen tekeminen tarjoaa myös mielekkään ja kehittävän ajanvietteen, ikään katsomatta. Taiteilu voi olla lapselle tai nuorelle rakentava harrastus kännykällä olemisen ja pelaamisen sijaan. Ikäihmiselle tai yksinäiselle taiteen tekeminen voi antaa mielekästä sisältöä päivien lomassa.

Itsetuntemuksen lisääntyminen

Taiteen tekeminen on erittäin tehokas itsetutkistelun muoto. Maalaamalla, piirtämällä tai veistämällä taiteilija voi saada paremman kuvan omista arvoistaan, haaveistaan ja toiveistaan.

Asetelmamaalaus

Taideteos on aina enemmän tai vähemmän henkinen tuotos, jossa taiteilija antaa teokseen palan itsestään. Taiteenteon prosessissa taiteilijan on mahdollista ottaa oma itse tarkastelun alle. Tätä asiaa käsitellään laajemmin myös Taidekoulu Tuimalan Oma taide ja itseilmaisu -kurssilla.

Hankalien asioiden käsittely

Tutkimuksessa, jota on tehty esimerkiksi taideterapian yhteydessä on todettu, että taiteen keinoin voidaan käsitellä hankalia asioita ja menneisyyden kipeitä asioita tehokkaalla tavalla. Taide voi auttaa löytämään vastauksia omiin kysymyksiin ja menemään eteenpäin. Koska kuvallinen itseilmaisu ulottuu sanojen taakse, taiteella voidaan tavoittaa sellaisia asioita, joihin pelkällä keskustelulla ei päästä. Taide onkin luonteeltaan terapeuttista ja eheyttävää.

– Taide tuo mulle paljon! Varsinkin masennuskausina kun saa edes jotain tehtyä, tulee valtavan hyvä tunne. Nyt työn ja koulun ohella laskee selvästi stressiä koska taiteeseen upotessa unohdan kaiken muun. Toki joskus turhauttaa jos ei ole kiireiltään aikaa taiteilla tai kiire vienyt inspiraation. Mutta pääosin taiteella on itselleni todella eheyttävä voima.

Itseilmaisu ja ilon jakaminen

Suuri osa ihmisistä toivoo, että he voisivat ilmaista itseään merkityksellisemmin tai selkeämmin. Taide antaa tekijälleen keinon kehittää omaa itseilmaisuaan ja on yksi kanava, jolla viestiä omia tunteita ja ajatuksia ulospäin mielekkäällä tavalla.

Maisemamaalaus öljyväreillä

Taide ilahduttaa sekä tekijää että katsojaa. Teos, joka on tehty lahjaksi toiselle henkilölle, vahvistaa sidettä lahjan antajan ja saajan välillä. Itse tehdyt taideteokset ovat henkilökohtaisia lahjoja, jotka antavat iloa pitkäksi aikaa.

– Maalaan voidakseni jakaa elämäniloani. Haluan kehittyä jatkuvasti, jotta voin jakaa elämäniloani yhä vapaammin. Iloa jakamalla saa itse kaksinkertaisesti takaisin – itse prosessi ja palaute kantavat eteenpäin.

Minulle taide tarjoaa uuden oppimisesta tulevaa nautintoa. Itseni ylittäminen tuo energiaa ja luottamusta. Nautin siitä, että voin taiteeni kautta viestiä muille paloja sisäisestä maailmastani. Erityisen iloiseksi tulen silloin, kun voin jakaa taiteeseen liittyvän ilon kokemuksen muiden kanssa.

Liisa


Hei olen Liisa, kuvataiteilija ja Taidekoulu Tuimalan perustaja ja opettaja.

Instagram: @liisatuimala.art


Katso myynnissä olevat teokseni teoskaupasta täältä >


Liity maalauskursseilleni Taidekoulu Tuimalassa täällä >

Edellinen
Edellinen

Kuinka luontokokemus muuttuu tauluksi

Seuraava
Seuraava

Maisemamaalarin tärkein kysymys